cartografia-viitorului-nato

Cartografia viitorului NATO

Washington | 24 septembrie 2015

Dl. Petru Schipor a participat la una din conferintele organizate sub umbrela Atlantic Council Brent Scowcroft Center on International Security organizat pe 24 septembrie 2015. Parte din seria „Cartografierea viitorului NATO”, conferinta a avut menirea de a pregati sumitului de la Varsovia din 2016. Printre participantii care au luat cuvantul s-au numarat Ine Eriksen Soreide, ministrul Apararii din Norvegia, si Chuck Hagel, distins membru al Atlantic Council si fost secretar de stat pentru Aparare al Statelor Unite.

 

Comunitatea transatlantica se confrunta cu o serie de provocari urgente pe mai multe fronturi. In est, criza din Ucraina continua, agravata de atitudinea agresiva a Rusiei ce duc tensiunile din vestul tarii la culmi nemaiintalnite de la incheierea Razboiului Rece. In sud, conflictele din Orientul Mijlociu au alimentat aparitia unor noi grupari teroriste si au dus la cea mai mare criza a refugiatilor care a afectat Europa de la incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial. In acelasi timp, comunitatea transatlantica trebuie sa faca fata unor provocari de unitate politica, de la dezbateri permanente privind impartirea responsabilitatii si problema bugetelor de aparare, pana la ascensiunea partidelor extremiste si noi tensiuni ce pot afecta unitatea si solidaritatea proiectului European.

 

Atlantic Council reuneste experti de talie mondiala din Europa si America de Nord pentru a analiza probleme cruciale, impactul lor asupra viitorului Aliantei Nord-Atlantice si politicile si strategiile pe care NATO si membrii sai trebuie sa le adopte inaintea sumitului de la Varsovia din 2016.