forumul-de-afaceri-romania-turcia

Forumul de Afaceri Romania-Turcia

Bucuresti | 2 aprilie 2015

Domnul Mihai Daraban, Presedintele Camerei Romane de Comert si Industrie (CCIR), a fost gazda Forumului de Business Romania-Turcia, tinut pe 1 Aprilie 2015 in onoarea vizitei ES Presedintele Republicii Turce, Domnul Recep Tayyip Erdoğan. Evenimentul, la care a participat din partea Romaniei Primul-Ministru Victor Ponta, a fost marcat de semnarea Memorandumului de Intelegere intre CCIR si Consiliul Turc pentru Afaceri Economice Externe (DEIK), focusat pe dezvoltarea bilaterala a relatiilor prin investitii mutuale.

 

In discursul sau, Domnul Recep Tayyip Erdoğan a subliniat importanta cooperarii economice intre cele doua tari. La momentul actual, valoarea schimbului economic intre Romania si Turcia a atins suma de 6 miliarde de dolari. „Ne-am setat un obiectiv comun pentru a ajunge la suma de 10 miliarde de dolari” a declarat Erdogan. Exista peste 100.000 de intreprinderi turcesti active in Romania in sectoare precum infrastructura, productia, comertul, financiar-bancare si imobiliare, toate suportand un numar semnificativ de joburi, a adaugat Presedintele turc.

 

In discursul sau, Primul Ministru Victor Ponta a facut referire la relatiile economice dintre cele doua state, subliniind nivelul fara precedent al cooperarii strategice, politice si economice atins pana acum. „Eu cred ca relatiile dintre cele doua camere de comert, la fel cat si dialogul direct dintre companiile turcesti si guvernul meu, reflecta intreaga noastra deschidere pentru colaborare. Turcia este principalul partener de comert al Romaniei in afara UE. Legaturile economice cu Turcia, atat la nivel institutional cat si la nivelul sectorului privat, sunt esentiale iar proiectele in energie, agricultura si infrastructura au un rol vital pentru ambele tari”.