Cosnits-Puhaceni-Roscani-Moldova-1024x576

Receptia proiectului MCA de reabilitare a sistemului de irigatii

Lopatna | Octombrie 2014

Primul system de irigatii din Republica Moldova reabilitat cu ajutorul fondului Compact al Guvernului SUA a fost lansat in Criuleni in luna octombrie. Evaluat la 4,7 milioane dolari, proiectul a restaurat capacitatea de irigare pentru 778 ha de teren arabil.

 

La ceremonia de inaugurare, primul ministru Iurie Leanca si Ambasadorul Statelor Unite in Moldova, E.S. William H. Moser, au fost insotiti de reprezentanti ai Millennium Challenge Account Moldova, Millennium Challenge Corporation, oficiali ai guvernului Republicii Moldova si reprezentanti ai producatorilor agricoli.

 

Lucrarile de reabilitare au inclus reconstructia statiei de pompare si instalarea a trei pompe moderne cu consum redus de energie si echipamente de control, dar si instalarea a 25 km de conducte din otel si tevi din polipropilena cu o durata de viata estimate de 50 ani.

 

Mai mult, a fost reabilitat si bazinul de apa al sistemului, cu o capacitate de 1000 metri cubi, eliminand astfel risipa de apa si permitand costuri minime de intretinere pentru o perioada lunga de timp de acum inainte. Noul sistem permite extinderea cu 300 ha a uprafatei irigate, peste cele 500 ha acoperite de proiect.