Cosnita-Puhaceni-Roscani-Moldova

Receptia proiectului MCA de reabilitare a sistemului de irigatii

Cosnita | 24 iulie 2015

Sistemul de irigatii din satul Cosnita, raionul Dubasari, reabilitat prin Programul Compact al Guvernului SUA, a fost inaugurat vineri, 24 iulie 2015. La ceremonie au participat oficiali ai Amabasadei SUA in Republica Moldova, reprezentanti ai Millennium Challenge Corporation (MCC), membri ai guvernului moldovean, reprezentanti ai administratiei publice locale si fermieri.

 

In discursul de introducere, Fatema Sumar, vicepresedinte regional adjunct al MCC, a mentionat contributia semnificativa a investitiei la sporirea nivelului de trai al producatorilor agricoli din Cosnita si potentialul de a atrage investitii suplimentare care sa ajute la dezvoltarea economica a regiunii.

 

La randul sau, ministrul moldovean al Agriculturii si Alimentatiei, Ion Sula, a evidentiat importanta strategica pe care irigatiile o au asupra calitatii produselor agricole si ca fara un sistem de irigatii, sansele de dezvoltare a Republicii Moldova sunt minime, tinand cont de secetele periodice care afecteaza tara din cauza schinbarilor climatice.

 

Conform doamnei Valentina Badrajan, director executiv al MCA Moldova, sistemul de irigatii din Cosnita se numara printre cele mai mari din Moldova iar reabilitarea sa este un pas important pentru cei 2300 fermieri din regiune, recunoscuti pentru fructele, legumele si porumbul de calitate.

 

Sistemul de irigatii din Cosnita acopera aproximativ 2400 ha, cultivate de 2300 fermieri. Acesta a fost construit in anii ’70 si, inainte de reabilitare, functiona doar partial din cauza echipamentelor invechite si ineficiente. Guvernul SUA a investit peste 13,8 milioane dolari in lucrari de renovare. Acum, sistemul este mai eficient si mai flexibil gratie echipamentelor de ultima generatie. Lucrarile de reabilitare au inclus constructia unei noi statii de pompare si renovarea celor vechi; instalarea unui sistem modern de 10 pompe cu costuri reduse de operare; instalarea a peste 85 km de tevi si conducted de otel si polietilena care vor dura peste 60 ani de acum inainte; instalarea de sisteme de protectie a faunei raului Nistru.