91-YIL-Logosu-Turkiye-Cumhuriyeti-Ataturk

Turcia: A 91-a aniversare a republicii

Bucuresti | 29 octombrie 2014

Pe 29 octombrie, Ziua Republicii, o zi in care turcii sarbatoresc contributia lui Mustafa Kemal la fondarea statului modern turc, Ambasada Turciei la Bucuresti a organizat o receptie oficiala pentru a sarbatori 91 ani de stat modern.

 

Marcata printr-o serie de evenimente de amploare in intreaga Turcie, ceremonia din Romania a beneficiat de prezenta primului ministru turc, Recep Tayyip Erdogan.

 

Avansate la grad de ambasada in decembrie 2001, cand Romania si Turcia au semnat Acordul de Parteneriat Strategic, urmat de adoptarea unui Plan de Actiune in martie 2013, relatiile diplomatice intre cele doua tari au trecut printr-un process de reinnoire in ultimii ani.

 

O tara cu o comunitate importanta in sud-estul Romaniei, Turcia este si unul din principalii parteneri comerciali ai Romaniei, fiind principala destinatie pentru exporturi in afara zonei UE si a cincea din lume. In acelasi timp, Romania s-a angajat sa sprijine traseul european al Turciei prin semnarea unui Memorandum de Intelegere in aprilie 2012.

 

Romania si Turcia sunt pareneri, alaturi de Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia Moldova si Federatia Rusa, in programul operational “Bazinul Marii Negre 2007-2013” finantat prin Instrumentul European de Vecinatate si Colaborare (IEVC) si Instrumentul de Asistenta pentru Preaderare (IAP).